WWIII: Team Yankee Battlefront Miniatures

 

Vad är WWIII: Team Yankee?

World War III: Team Yankee är ett figurspel i skala 15mm som bygger på antagandet att det kalla kriget blev hett när Sovjetunionen invaderade Västtyskland 1985. I World War III: Team Yankee slår enheterna snabbt och de slår hårt, och du måste räkna med att ta förluster på slagfältet. Spelet har undertiteln Team Yankee som även är titeln på en roman av veteranen Harold Coyle. I romanen får läsaren följa vagnbesättningarna och soldaterna i det amerikanska stridsvagnskompaniet Team Yankee under tredje världskrigets första fjorton dagar. Harald är själv figurspelare och gillade Battlefronts tidigare spel så han skickade en signerad kopia av sin bok till dem. Detta ledde till ett samarbete och resultatet blev World War III: Team Yankee.

Reglerna är strömlinjeformade och enkla att lära sig. Spelarna skall kunna spela ett eller flera slag på en kväll. Spelet använder kort för att minimera antalet specialregler i regelboken men ger ändå individuella enheter unika egenskaper, allt presenterat överskådligt och lättillgängligt. Regelboken har hårdpärm och köps separat men köper du en startbox följer det med en regelbok i mindre format. Kombinera regelboken med de nationsspecifika böckerna, som är välskrivna och rikt illustrerade, för att läsa in dig och bygga listor utifrån poäng eller ett scenario.

Vad behöver du för att komma igång med ett slag World War III: Team Yankee

Två arméer 
Är det Warszawapakten mot NATO eller allierade som övar mot varandra, det bestämmer spelarna. World War III: Team Yankee går även att spela själv, men det är roligare att spela med någon eller kanske köra ett storslag med flera spelare på varje sida.

Ett spelbord och terräng
Köksbordet, matsalsbordet eller ett dedikerat spelbord ger ett plant underlag att stå och sitta vid. Spelytan rekommenderas till 180 cm x 120 cm och täcks av t.ex. ett tygstycke eller en spelmatta. På spelmattan placerar du ut terräng vilket bidrar till berättelsen på slagfältet eller scenariot som skall utspela sig. Slagfältet kan vara ett industriområde, vid en motorväg, i ödemarken eller ett bostadsområde.

Tärningar och markörer
Till World War III: Team Yankee används vanliga T6, dvs sexsidiga tärningar, för att slå fram resultatet när t.ex. en enhet skjuter på en stridsvagn. Skottet träffade men utan verkan, vagnbesättningen blev dock skraja och hoppade ur. Detta exempel på avvikande status markeras med en markör, kallad token, som placeras intill den påverkade enheten på spelbordet.

Mätverktyg
Spelarna mäter avstånd med måttband både vid behov och när de så önskar. En fördel med ett måttband är att det går att böja för att följa sträckan som skall mätas. Indirekt eld från artilleripjäser, flygets raketer och bomber träffar en större yta som mäts upp med en mätmall, kallad template.

Avslutningsvis kan jag tillägga att jag i stort gillar den charmiga tidsperioden som spelet utspelar sig under. Dessutom har teknikutvecklingen fortsatt efter andra världskriget och vapensystemen har blivit mycket effektivare. Battlefront har lyckats fånga känslan av denna utveckling översatt till spelbrädet. World War III: Team Yankee är ett välgjort figurspel där modellerna är trevliga att bygga och måla och spelet är riktigt roligt.

Mycket nöje!

Johan Dahlborg

För att komma till vårt utbud av World War III: Team Yankee klicka här

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen