Exempel på uppmålade andra världskriget figurer från Warlord Games figurspel Bolt Action i skala 28mm


Vad är figurspel?

Figurspel är ett samlingsbegrepp för bordsspel med figurer i metall eller plast. Till skillnad från abstrakta brädspel är figurspel mer konkreta och ofta mer visuellt tilltalande. Figurer, som först byggts ihop och målats, förflyttas inom ramen av ett regelsystem och interagerar på olika sätt med en tredimensionell miljö för att nå spelarnas tänkta mål. På spelbordet saknas det rutor och figurerna kan därför agera friare än på ett brädspel. Ett slag utspelar sig och en historia skapas på spelbordet av spelarna. Figurspel ger en frihet åt spelarna att spela och återskapa antingen ett specifikt historiskt slag, ett alternativhistoriskt scenario eller bara ren action.

Historiska figurspel

Det finns olika inriktningar av figurspel och Dahlborg's Battles har valt att fokusera på den del som kallas historiska figurspel. Historiska figurspel har sin bakgrund i verkliga händelser och historiska dokument men lånar friskt från filmer, serier eller alternativhistoriska böcker. Två bra exempel är figurspelen Bolt Action och WWIII: Team Yankee.

Warlord Games spel om andra världskriget, Bolt Action, refererar gärna till Hollywood bland annat med startboxen Band of Brothers som har samma namn som tv-serien. Battlefronts spel om ett tredje världskrig, WWIII: Team Yankee, utgår ifrån boken Team Yankee, skriven av veteranen Harold Coyle, som handlar om att kalla kriget blir hett. 

En bra regel är att ha roligt ihop

Regelsystemen är skapade med en balansgång mellan realism, vad som är genomförbart och helt enkelt skoj. För att skapa spänning och slumpartat moment används en eller flera tärningar för att avgöra en utgång. Ett dåligt tärningsslag kan förklaras med att en soldat blev bländad av solen och misslyckades. Tärningsslaget kan också förklara att soldaten fann exceptionellt mod och kraft att utföra ett hjältedåd mot alla odds. När är slumpen är inblandad blir det svårare att planera sitt nästa drag och svårare att förutse vad som kommer att hända, vilket också är en del av spänningen och tjusningen med figurspel.

Vad är skalan på figurspel?

Figurspel använder ofta en skala som skiljer sig från det traditionella sättet att ange skala. Figurspelare och speltillverkarna anger skalan i antal millimeter mellan figurens ögon och fötter, exempelvis 28 mm hos soldaterna i Bolt Action och 15 mm i Team Yankee. Detta till synes märkliga mått översätts sedan till fordonen och terrängen så att allt passar ihop på spelbordet.

Hur lär jag mig att spela?

Det finns många sätt att lära sig reglerna till figurspel och alla hittar sitt sätt att komma in i ett spels regelsystem. Läsa regelboken från pärm till pärm är ett sätt, ett annat kan vara att titta på filmer när andra spelare går igenom reglerna eller spelar. Ett alternativ är att lära sig genom att spela med stöd av regelboken tillsammans med någon som redan kan spelet. Ett annat alternativ är att sätta upp figurerna hemma och prova olika scenarier, detta är ett bra sätt att lära sig reglerna, hitta taktiker och få en känsla för sannolikheten att klara ett eller flera moment. Prova dig fram vilket sätt som passar dig.

Min förhoppning är att om du inte redan hittat denna spännande och kreativa hobby så kan jag inspirera till en ny givande fritidsaktivitet. 
Ses vid spelbordet!

Johan Dahlborg


Vill du läsa mer om Bolt Action klicka här

Vill du läsa mer om WWIII: Team Yankee klicka här

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen