Bolt Action Warlord Games

 

Vad är Bolt Action?

Bolt Action är ett figurspel i skala 28mm som utspelar sig under andra världskriget. Spelet har influenser både från historiska fakta och populärkulturen, exempelvis heter startboxen Band of Brothers vilket är en direkt referens till tv-serien. Reglerna är skrivna på ett lättillgängligt sätt och ger mycket underhållande händelser på spelbordet som kräver snabba beslut beroende på hur spelet utvecklar sig. Regelfokus ligger snarare på att spelet skall flyta på bra med mycket action snarare än att vara en historiskt korrekt simulation. Bolt Action är skrivet av Alessio Cavatore och Rick Priestley som båda har lång och gedigen efterenhet av att skapa uppskattade regelsystem.

Ett slag utspelar sig mellan två sidor med en eller flera spelare på respektive sida. En figur på spelbordet motsvarar en soldat och ett fordon motsvarar ett fordon i verkligheten. Bolt Action har en spelmekanik där en av spelarna drar en ordertärning ur en påse för att avgöra vems tur det är att aktivera en eller flera figurer grupperade i en enhet. Beroende på om enheten tidigare dragit på sig fiendeeld och blivit träffade och nedpinnade måste spelaren först slå tärningar för att se om enheten lyder ordern. Dessa två moment ger Bolt Action en extra dimension och det är svårt att planera då det är oklart vem som får aktivera nästa enhet. Detta bidrar till spelglädje och spänning då ett underläge snabbt kan förändras till ett övertag.

Grundregelboken innehåller förutom reglerna även kapitel för att skapa armélistor med de fem huvudnationerna: USA, Tyskland, Storbritannien, Sovjetunionen och Japanska imperiet. För utökade valalternativ för huvudnationerna, samt övriga nationer, finns ”Armies of”-böckerna. ”Campaign”-böckerna är komplement till regelboken och innehåller scenarier att spela, till exempel ett specifikt slagfält, en militär operation eller geografiskt område. Böckerna är rikt illustrerade och ger både en inblick och fördjupning i historien som kan inspirera till vidare läsning.

Vad behöver du för att komma igång med ett slag Bolt Action 

Två arméer 
De allierade mot axelmakterna med en eller flera spelare på var sin sida. Spelarna enas om avgränsningar i poäng och eventuellt historiska och geografiska avgränsningar. Eller om ni spelar ett scenario ur en av ”Campaign”-böckerna framgår det mer detaljerat vad som behövs för just det specifika scenariot.

Ett spelbord och terräng
Spelytan rekommenderas till 180 cm x 120 cm och kan vara köksbordet, matsalsbordet eller ett dedikerat spelbord, det viktiga är att ha ett plant underlag att stå och sitta vid. Spelbordet täcks av en spelmatta eller ett tygstycke i exempelvis grönt eller sandfärgad beroende på var slaget utspelar sig. På bordsytan placeras därefter den önskade terrängen. Terrängen bidrar till berättelsen på slagfältet och skalan innebär att en byggnad på spelbordet får ett större avtryck och ibland även en mer central roll, både visuellt och taktiskt för spelarna.

Tärningar och markörer
Bolt Action använder sig av två sorters T6, dvs sexsidiga tärningar. Båda spelarna behöver en egen uppsättning tärningar kallade Order Dice och då tärningarna ska blandas och dras i blindo ur en tärningspåse måste de vara av olika färg. På spelbordet läggs tärningen med aktuell order uppåt intill enheten som det berör. Vanliga T6 används för att avgöra t.ex. en skytterunda. En enhet som blivit träffad och blivit pinnad behöver markeras med en eller flera pin marker eller glasmarkörer som läggs intill enheten.

Mätverktyg
Spelarna mäter avstånd med måttband när reglerna så tillåter. Eftersom spelarna får mäta först efter beslut om handling deklarerats kan handlingen falla platt när avståndet var längre än uppskattat. En template, mätmall, underlättar mätning av indirekt eld från exempelvis artilleri. Tokens hjälper spelarna att hålla koll på olika enheters status.

Jag läste någonstans att Bolt Action är spelet om filmen om andra världskriget och det är en perfekt beskrivning av varför jag gillar det så mycket. Spelupplevelsen kan bäst beskrivas som att det är en scen ur en medryckande actionfylld film som utspelar sig på spelbordet. Och ibland gör jag kanske inte det drag som är taktiskt rätt för det passar inte in i figurernas karaktär som de spelar på spelbordet. Warlord har verkligen lycktas med att skapa ett actionfyllt, spännande och välgjort figurspel.

”Bolt Action happens”, ibland händer det oväntade på spelbordet

Johan Dahlborg

För att komma till vårt utbud av Bolt Action klicka här

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen